Składnikiem potrzebnym do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy ma różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się ich używać w gastronomii?
Różowa sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który doskonale uwydatnia smak jedzenia. Chociaż nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie dawki (nieprzekraczające 6 gramów na dobę) są niezbędne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę cennych minerałów oraz pierwiastków, m.in. wapń, magnez czy selen, a jednocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska świetnie uwydatnia smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło magnezu, wapnia i cynku
Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o wysokim poziomie czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do naszych przetworów. Jest m.in. kopalnią wapnia, cynku czy potasu, innymi słowy składników koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]