Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Jeśli chcesz kupić kiszonkę, koniecznie odwiedź tę stronę.

Kiszone warzywa są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że w naszym odczuciu jest to typowo słowiański frykas, z rzadka przygotowywany w innych rejonach świata. Tymczasem domowe kiszonki znane są nie tylko w całej Europie, ale też w Azji oraz w obu Amerykach.

Z jakiego powodu kiszonki są popularne?

Historycy potwierdzili, iż proces konserwowania pożywienia przez ich przechowywanie w zlewie z octu, w solance lub w soli, znany jest ludziom od przeszło 4 tysiące lat. Ta metoda przypuszczalnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z obszarów dawnej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, gdyż niskie pH zawiesiny, w której się go zanurza, utrudnia rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilka wieków wstecz był to świetny sposób, aby wydłużyć okres przydatności do konsumpcji ryb, mięsa i warzyw niekiedy o kilka miesięcy. W związku z tym przyjęła się tradycja produkowania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory od zarania swojego istnienia znane są z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Cechują się one między innymi sporą zawartością witaminy C, dlatego więc marynarze statków, które zaopatrzone były w kiszone warzywa, rzadziej chorowali na szkorbut. Co interesujące, w języku polskim kwaszone przetwory z warzyw określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt np z topinamburu lub słonecznika.

Smak kwaszonek z warzyw różni się w rozmaitych krajach świata

Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni generalnie na całym świecie, również w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej i w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie jest zbytnio popularna. Jednakże pickle są tam bodaj wyjątkowo lubianym składnikiem kanapek, burgerów oraz hot-dogów. W naszym kraju prócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraczki, których używa się do przygotowania zup oraz surówek. Jednakże nie tylko te warzywa można kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. białą rzodkiew, fasolkę szparagową oraz owoce (np. oliwki).

Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Domowe kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się podstawą lub istotnym dodatkiem do setek potraw narodowych. Warto wiedzieć, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych regionach świata, gdyż jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w trakcie kwaszenia. Stąd ogórek przygotowany wedle tradycyjnego polskiego przepisu, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w Japonii.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Similar Posts