Jeśli potrzebujesz zakwasu na żurek w butelce, powinieneś odwiedzić ten adres.
W ostatnich latach coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez chroniczny pośpiech, co wywołuje konieczność ekspresowego najedzenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które niegdyś serwowane były zazwyczaj jako to większe danie. Lecz typowo polskie zupy, takie jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nadal stanowią one stałą pozycje na karcie dań bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są powszechnie stawiane na stołach podczas świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Barszcz biały a żurek – Czy barszcz biały i żurek to ta sama zupa?
Kiedy spyta się Polaka o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób wręcz nie wie, że to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem najczęściej barszcz biały przyrządza się z zakwasu z mąki pszennej, żurek natomiast – na zakwasie na mące żytniej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, niemniej wypada stanowczo zaakcentować, że nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla wprawę kucharza oraz jego indywidualne preferencje. Co jednakże da się wskazać to fakt, że w barszczu białym zwykle znajduje się więcej grzybów oraz jarzyn. Barszcz zabiela się także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem temat jest bardziej złożony, gdyż w ramach tej grupy zup wydziela się 3 rodzaje:
– kwaśny, gęsty żur gotowany zazwyczaj z pokaźną ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go na ogół z jajkiem i pieczywem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki ziemniaków zalewa się zakwasem żytnim albo chlebowym.
Nie ma potrzeby przygotować samemu zakwasu na barszcz biały i żur
Wykonanie zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy nie jest trudne, jednak nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. W sieci zamieszczono mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wykorzystać. Wykorzystując jednakże domowy zakwas trzeba przewidzieć pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeśli ochota np. na żurek zaatakuje was niespodzianie, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych tradycyjnych, jak i online, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których ugotujemy wyśmienity barszcz biały i żurek śląski lub staropolski.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]