Chcesz zamówić sok z kiszonej kapusty? Kliknij tu.
Kiszone warzywa używa się w polskiej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże często wymienia się też ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To wręcz tzw. super żywność, która dzisiaj często spotykana jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.
Usuwa toksyny i działa grzybobójczo – sok z kiszonej kapusty
Prawdopodobnie większość z nas będąc dzieckiem pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty często przynosiły swoim wnukom kubeczek z sokiem, mówiąc, że sok jest cierpki, jednakże niesłychanie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to wręcz bomba witaminowa! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również liczne minerały, jak magnez, cynk i żelazo. Wielu ludzi ma problem z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednakże zaleca się spożywać go systematycznie, bo wypłukuje toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu oraz ma dobry wpływ na pracę żołądka, dzięki czemu może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty poleca się także osobom cierpiącym na anemię. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego przetworu nie warto nadużywać – zaleca się pić maksymalnie 250 ml soku dziennie.
Zalety soku z kiszonych buraków
Innym popularnym sokiem, którego używamy od zawsze w kuchni i który spożywamy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Zawiera on masę witamin i ma własności przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi odporność: redukuje poziom cholesterolu we krwi, dobrze wpływa na przemianę materii, a jednocześnie poprawia koncentrację. Chociaż buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez diabetyków. Nie poleca się jednakże jego konsumpcji kobietom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem bądź schorzeniami nerek.
Jeśli nie masz możliwości, aby przygotować soki z kiszonek samemu, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, że tego typu soki powinno się magazynować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]