Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

Jeśli szukasz ogórków kiszonych, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W zupie, na kanapce, w sałatce czy jako dodatek do drugiego dania – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bo kiszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i pyszne.

Ogórki kwaszone – przygotuj je sam lub kup gotowe

Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest całkiem proste. Stosuje się do tego duże kamienne garnki lub beczki z drewna, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się słoną wodą. Później stawia się je na nie mniej niż czternaście dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele niezbyt kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do spożycia kwaszonki już po kilku dniach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku oraz koper, jednak walory smakowe ogórków kwaszonych można urozmaicić także różnymi przyprawami, np. gorczycą, liśćmi laurowymi bądź kawałkami ostrej papryki. Oczywiście nie każdy ma czas ani dużo miejsca w kuchni, aby na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada również piwnicę albo spiżarnię, w której może składować żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż jest się zmuszonym zrezygnować z kwaszonych ogórków – zawsze możemy nabyć je w sklepie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, np. w workach foliowych czy też w kubełkach z rączką, które bez przeszkód da się schować w lodówce.

Czy powinno się spożywać kwaszone ogórki?

Od wieków znane jest przekonanie, że warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie oddziałują na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, bo razem z kiszonkami spożywamy pomocne bakterie, które dobrze wpływają na florę przewodów pokarmowych oraz redukują ich pH, poprawiając w konsekwencji trawienie. Ale to nie wszystko! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę K1, D i C oraz sporo minerałów potrzebnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to przykładowo wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? O ile lubimy kwaśne smaki, nie warto wyrzucać jej po zjedzeniu warzyw. Lepiej ją wypić albo użyć do zupy ogórkowej, bo w trakcie kwaszenia mikroelementy przedostają się po trosze do soku. Trzeba jednak zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak znaczna ilość soli.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Similar Posts