Ochrona zdrowia Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Zalecamy pić sok z kiszonej kapusty i buraków!

Dowiedz się więcej o soku z kiszonej kapusty.

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wróciły na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, dotychczas mniej znane owoce oraz warzywa. Mówiąc o zdrowotnych walorach fermentowanej żywności nie sposób pominąć też napojów takich jak kombucza, kefir albo wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezastąpione dla jego prawidłowego działania.

Jakie witaminy kryje sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo związków wpływających korzystnie na nasze samopoczucie. Kluczowym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków czy inny kwaszonek to również wspaniałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim duża zawartość witaminy C – już 150 ml tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu warto pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego korzystnie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks lub wrzody żołądka. Stanowią one również ochronę w czasie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Similar Posts